10 Eylül 2009 Perşembe

İzmir'de Şehir Tiyatrosu Bir Zorunluluktur ( Uğur İpek ) - 5/13/2009

İzmir, yüz yıllar boyunca sanatın ve kültürün merkezi olan bu güzel şehir, maalesef yıllardır bir boş vermişliğin, vurdumduymazlığın kurbanıdır. Tarihi MÖ 6500 yıllarına kadar giden İzmir’de maalesef ellili yıllardan bu yana bir şehir tiyatrosu yoktur. Yıl 2009 yarım yüzyılı bulan bu süre İzmirli'nin telafi edilemez kaybıdır.

1946 yılında kurulan ve ellili yılların sonunda dağılan, Reşat Karakuyu'nun başı çektiği, Feridun Çölgeçen, Avni Dilligil, Belkıs Fırat, Mualla Fırat, Oğuz Bora, Ragıp Haykır, Aliye Rona, Muazzez Akçay, Aziz Basmacı, Bediha Muvahhit, Vahi Öz, Salih Tozan gibi döneminin pek çok önemli sanatçının da çalıştıkları ve İzmir’e unutulmaz eserler sunan İzmir Şehir Tiyatroları, artık yeniden hayata geçirilmelidir…

İzmir’e şehir tiyatrosu bir zorunluluktur. Türkiye’nin çağdaşlık adına parmakla gösterilen şehri olan İzmir, birkaç aklı başında tiyatro topluluğunun çalışmaları haricinde maalesef dışa bağımlı bir tiyatro seyircisi kitlesine sahip olma zorunda bırakılmıştır. Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi'ne ve dramatik yazarlık, oyunculuk bölümlerine sahip olan İzmir maalesef yetiştirdiği değerleri İstanbul’a kaptırmakta, bu nedenle Tiyatro ve seyirci anlamında iç gelişimini gerçekleştirmekte büyük zorluklar yaşamaktadır. Tiyatro sanatı üretimi için çalışan ve Tiyatro Sanatını ön planda tutarak çalışmalarını sürdüren gruplarda maalesef salon yetersizliği ve maddi olanaksızlıklardan dolayı istedikleri ölçüde seyirciye ulaşamamakta bu da seçiciliği kısıtlanmış bir seyirci kitlesi oluşmasına sebebiyet vermektedir. Seyirci güzel oyunu hak eder, seyircinin doğru bir reji ve oyunculuk seyretmesi hakkıdır. Ancak İzmirlinin kendi içinden çıkan doğru eserlerin İzmirli'ye ulaşmasında maalesef büyük zorluklar yaşanmaktadır. Maddi kazanç beklentisini bir kenara bırakarak idealist bir yaklaşımla tiyatro üretimine kendisini adamış olan topluluklar, sahne ve atölye eksikliklerinin yanında, kendilerine ait dekor, kostüm, aksesuar gibi materyallerin temini konusunda da büyük sıkıntılar çekmektedir.

Tiyatro sanatının renkli yüzü bu türlü zorluklar nedeniyle İzmir’de bir iç üretime zorlukla dönüşmekte, amatör ve yarı profesyonel toplulukların üretimlerine yerel yönetimim verdiği kısıtlı desteklerin yanında İzmir’de seyirci kitlesinin istenilen boyuta gelmesi için şehir tiyatrosunun bir an evvel kurulması zorunluluktur.

Uğur İpek
V.A.T.T.
Yönetmen, oyuncu

http://www.tiyatrodunyasi.com/makaledetay.asp?makaleno=1133

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder