10 Eylül 2009 Perşembe

GELECEĞE UZANMAK İÇİN KURULTAYA (Tiyatro Kurultayı İstanbul buluşması 12-09-2009 bildirisi) Uğur İpek

Tiyatroların gün geçtikçe yalnız başlarına bırakılmak istendiği günümüzde, tiyatroların birlikteliği toplulukların yaşamaları için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bizler çok iyi biliyoruz ki tiyatro sanatı ne kadar yalnızlığa ve yozlaşmaya doğru itilirse toplumda o şekilde yalnızlaştırılır ve yozlaştırılır. Renk dolu bir mozaiğe sahip olan Türkiye tiyatrosu, egemenlerin yıkım planları dâhilinde uyguladıkları eylemlerin yanında, birde içeriden yıkım çalışmalarını sürdüren kişiler sayesinde, her yıl daha ileriye gitmesi gereken sanatı paçalarından asılıp engellenmeye çalışılmakta, toplumu yozlaştırmak ve sanatı yok etmek için mücadele etmektedirler.
Türkiye tiyatrosunun ilerlemesi ve geleceğe uzanması birliktelikle ve beraber çalışmakla mümkün olacaktır. Tiyatro sanatçısı topluma karşı görevlidir ve toplumun yücelmesi için sanatını meslektaşıyla paylaşmak bilgi ve birikimlerini gönüllülerle aktarmak birlik olmak zorundadır. Tiyatro Sanatı yaşayan bir organizmaya benzetilebilir. Tiyatro sanatının içinde bulunan herkes bir organdır ve birbirine bağlıdır. Her birey organizmanın gerektiği şekilde çalışması için üzerine düşen görevi yerine getirerek bütünün daha sağlıklı yaşaması ve gelişmesi için uğraş vermelidir. Adam sendecilik, boş vermişlik, bireyselcilik tiyatro sanatının içine yerleşmiş ve onu yok etmek için çalışan kanser hastalığıdır.
12 Eylül Tiyatro Kurultayı bu organizmanın kanserden arınması ve görev bilincinin yerleşmesi için bir milat olmalıdır. Bu kurultay; çağına yakışan bir Türkiye Tiyatrosunun, üretim alanında gerçekleşecek yepyeni oluşumlarının tohumlarının atılacağı bir başlangıç, amatör toplulukların “amatör” kelimesini bir kalkan olarak kullanmadıkları, profesyonellerinde sanatın gelişmesi için sadece kendilerin var olmasının yeterli olmadığını gördükleri, uygulamacıların, akademisyenlerin, mekteplilerin alaylıların, amatör ve profesyonellerin görevlerini anlayarak Türkiye Tiyatrosuna yeni bir gelecek şekillendirmek için birleştikleri bir başlangıç olmalıdır.
Sansürlemelere, kapatılmalara, engellemelere rağmen yalnız olmadığımızı göstermek, tiyatroyu yok etmeye çalışan egemenlere ve yaltakçılarına karşı sesimizi duyurmak ve yeni bir dünya kurarak geleceğe uzanmak için kurultaya.

Uğur İPEK
V.A.T.T. Oyuncuları
Genel Sanat Yönetmeni
iuipek@hotmail.com

http://tiyatro-kurultayi.org/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=2&Itemid=2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder